Kalandjaro.hu
2018.12.04
Őrségi körutazásunk még korántsem ért véget - az egyik legkedvesebb állomása éppen most következik: Szalafőn jártunk Horváthné Tamaskó Ildikónál, az Őrségi Ízek Portája háziasszonyánál, hogy belekóstoljunk a térség autentikus ízeibe és megtapasztalhassuk egy Nyitott Porta vendégszeretét.
EGY ÉLET AZ ŐRSÉGBEN
Ildikó tősgyökeres szalafői. Olyannyira, hogy jelenleg is a nagyszülei házában él. Annak idején ide született, most pedig itt alapította meg az Őrségi Ízek Portáját. Amikor pedig a szüleivel elköltözött a házból, akkor is csupán a szomszédba ment. Ildikó élete és mindennapjai tehát mélyen gyökereznek a tüneményesen szép - és kivételesen egységes, autentikus arculattal fennmaradt és egyben maradt - Szalafő történetébe és az itt élő közösségbe.
Ez utóbbin pedig jelentős hangsúly van, a településen ugyanis egy páratlan összefogás eredményeképpen, többen együttműködve hozták létre a Nyitott Porták elnevezésű programot.
Az általunk is bemutatott Múltidéző Porta tulajdonos-háziasszonyának ösztönzésére az Őrségbe látogató vendégek az ünnepi hosszú hétvégéken, sőt mára már végig a nyári szezon szombatjai során is részt vehetnek egy különleges hagyományőrző programban, melynek keretében megnyílnak a Porták, az itt élők pedig betekintést engednek az autentikus őrségi mindennapokba.
NYITOTT PORTÁK SZALAFŐN
Az Őrségi Ízek Portája négy éve indult, a családias hangulattól és ellenállhatatlan vendégszeretettől pedig olyannyira nem lehet szabadulni, hogy a Porta mára számos visszatérő vendéggel is büszkélkedhet. Ildikó - aki civilben fodrászként dolgozik - szenvedéllyel szeret sütni-főzni, ez az öröm és lelkesedés pedig minden elkészített ételben megmutatkozik. Nem véletlen hát, hogy a Nyitott Porták sora a sajtkészítést, a tökmagolaj-ütést, a gombászást és a kosárfonást bemutató programok után a helyi, tradicionális ételekből összeállított vendégasztallal, mi több: alkalmanként ételkészítési bemutatóval bővült.
"Összefogtunk néhányan itt Szalafőn, s aznap mindenki amihez értett, azt bemutatta a vendégeknek. Készítettünk térképet, a porták ki voltak táblázva, s lehetett szabadon látogatni" - meséli Ildikó a legelső alkalomról, amely egy folyamatosan erősödő hagyományt teremtett.
Az Őrségi Ízek Portájának pedig olyannyira híre ment, hogy Szombathelytől Zalaegerszegig rendszeresen járnak ide a nyári szombatokon úgy kisgyerekes családok, mint az őrségi ízek lelkes kedvelői.
A mindig nagyszerű langalló // Kép: Kalandjáró
MÚLT ÉS JELEN KÉZ A KÉZBEN
Nagyszerű látni, ahogyan Ildikó birodalmában a múlt és a jelen szerves egészként, egymást támogatva él együtt. A kerti pavilon, ahol ma a vendégfogadás történik, régen egy zárt melléképület volt, ezt nyitották ki és bővítették tágasabbra, s itt található az Őrségi Ízek Portájának szíve-lelke, a kemence, amelyet Ildikó a nagymamájától örökölt, de a régi sparhelt is hosszú ideje szolgálja híven a családot.
Az őrségi vendégszeretet // Kép: Kalandjáró
Jól tudjuk, hogy minden vendégség szíve a konyhában van, Ildikó ezt "helyezte ki" a meseszép őrségi tájba - nem véletlen, hogy a közös étkezéseken túl népszerűek itt az ételkészítési bemutatók is.
"A rétesnyújtást nagyon szeretik, mert látványos!"